آیا تا به حال این اتفاق برای شما افتاده است که گوشیتان خیس شود و یا به طور اتفاقی درون استخر افتاده باشد؟ در چنین حالتی بسیار نگران می شوید و سریع به خشک کردن گوشی خود می پردازید و اگر شانس به شما روی آورده باشد گوشی پس از خشک شدن شروع به کار می کند و در بدبینانهترین حالت باعث سوخته شدن ال سی دی (LCD) گوشی می شود و باید کلاً قید گوشی را بزنید.
اگر گوشیتان از سری گوشی های جدیدی باشد که دارای قابلیت ضد آب است چه باید کرد؟ آیا گوشی پس از افتادن درون آب سالم می ماند؟ از کجا بدانیم که گوشی در برابر آب مقاوم است؟ در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا جواب این سؤالات و همچنین مفهوم استاندارد IP و کاربرد آن را به دست آورید.
گوشی ضد آب چیست؟
اصطلاح گوشی ضد آب معمولاً برای توصیف گوشی هایی به کار برده می شود که توسط سازندگان گوشی همراه تولید شده اند تا تنها مقدار معینی آب بر روی بدنه را تحمل کند و از عبور آن به داخل و آسیب به لوازم حساس جلوگیری کند؛ اما اصطلاح ضد آب با مقاوم بودن در برابر آب تفاوت بسیار زیادی دارد.
چگونه متوجه شویم گوشی ضد آب است؟
در زبان انگلیسی اصطلاح ضد آب را با Waterproof و مقاوم در آب را با Water-Resistant می شناسند؛ اما چرا فروشندگان در هنگام خرید گوشی بیشتر اصلاح ضد آب را به کار می برند و یا استاندارد IP آن را بیان می کنند؟
در واقع اگر به ظاهر گوشی موبایل دقت کنید برای ورود آب به درون دستگاه راهی وجود دارد و آن هم قسمت هایی مانند پورت شارژر و یا جک هندزفری می باشد. به همین علت نمی توان گفت گوشی ها ضد آب هستند و تنها اصطلاح ضد آب بودن توسط شرکت های سازنده در گذشته بیان می شده است. امروزه شرکت های تولید کننده ادعایی بر ضد آب گوشی ندارند و آزمایشهایی که جهت مقاومت گوشی در برابر آب صورت می گیرد نیز بر اساس معیارها و شرایط خاص می باشد.
با توجه به این موضوع که تکنولوژی پیشرفت های بسیار زیادی از گذشته تا به کنون داشته است اما هنوز هم درون تلفن های همراه همانند گذشته، سیم های بسیار زیاد و حساسی وجود دارد که با نفوذ آب کاملاً نابود می شوند؛ اما شرکتهای تولید کننده گوشی تلفن همراه برای محافظت از این سیم ها راهکارهایی را ارائه داده اند که در ادامه به آن می پردازیم.
راه کارهایی که شرکت ها برای محافظت از گوشی به کار برده اند:
همانطور که می دانید وجود گرد و غبار و آب یکی از عوامل خطرناک برای گوشی محسوب می شود. به همین علت شرکت های تولید کننده گوشی موبایل سعی می کنند تا مقاومت گوشی را افزایش دهند که تا حدودی نیز موفق به انجام این کار شده اند. این شرکت ها با استفاده از چسب های بسیار قدرتمند که قابلیت کشسانی نیز دارند اجزای بیرونی تلفن همراه را به یکدیگر متصل می کنند و تقریباً امکان نفوذ آب و گرد و غبار به اتصالات محفظه را غیر ممکن می کند.
اما برای جلوگیری از عبور گرد و غبار و آب به درون پورت های USB و جک هندزفری شرکت های تولید کننده چه راه کارهایی را ارائه داده اند. شرکت ها از واشرهای پلاستیکی در اطراف این اجزاء گوشی به کار برده اند که تا حدودی مانع ورود ذرات می شوند.
در دیگر قسمت های گوشی همانند بلند و میکروفن که نمی توان از واشر و چسب برای عبور گرد و غبار و آب استفاده کرد، تولیدکنندگان از تکه های مش بسیار ریز و یا غشای قابل تنفس استفاده کرده اند تا مانع عبور ذرات و مایعات به آن ها شوند.
درجه مقاومت گوشی ضد آب چگونه اندازه گیری می شود؟
برای محافظت از گوشی های موبایل، استانداردهای متفاوتی رعایت شده است که به آن ها IP می گویند. بر اساس این استاندارد گوشی تلفن همراه توسط دو عدد دارای رتبه ی محافظت از نفوذ آب است به عنوان مثال (IP67) که عدد اول نشان دهنده محافظت در برابر گرد و غبار و عدد دوم مربوط به مایعات است.
برای آنکه بدانید چگونه می توانید از گوشی خود محافظت کنید تا عمر طولانی تری داشته باشد به شما پیشنهاد می کنیم مقالهی محافظت از گوشی را مطالعه کنید.
استاندارد IP چیست؟
IP به معنای محافظت در برابر آب و مخفف کلمهی Ingress Protection می باشد. این استاندارد با نام درجه ی محافظت بین المللی نیز شناخته شده است. کاربردی که استاندارد IP دارد در دستگاه های الکترونیکی می باشد که دارای یک سیستم درجه بندی دوعددی استکه با توجه به کشورهای سازنده گوشی متفاوت است. سیستم درجه بندی IP نشان دهنده میزان مقاومت محفظهی درونی دستگاهها را در برابر ورود گردوغبار و آب می باشد.
استاندارد IP از سه قسمت تشکیل می شود:
- IP که نشان دهنده سطح حفاظت مقاومت بدنه دستگاه است.
- اولین عدد نشان دهنده درجه ی محافظت محفظه دستگاه در برابر ذرات و مایعات
- دومین عدد نشان دهنده درجه محافظت دستگاه در برابر عبور مایعات است.
کاربرد استاندارد IP:
یکی از اصلی ترین کاربردهای این استاندارد ارائه ی اطلاعات به کاربرانی است که دارای لوازم الکترونیکی هستند. توسط این استاندارد کاربران متوجه خواهند شد که گوشی آن ها در برابر ذرات و مایعات تا چه مقدار ایمن است.
همانطور که بیان شد اصطلاحاتی همانند ضد آب بودن تعریف واضحی از اینکه گوشی ضد آب است ارائه نمی دهد و برای اطمینان باید حتماً استاندارد IP گوشی را بررسی کرد.
جدول استاندارد IP:
قبل از آنکه جدول استاندارد IP را مطالعه کنید به چندین نکته که در زیر به آن اشاره می کنیم توجه کنید:
- همانطور که گفتیم استاندارد IP در برابر مقاومت نفوذ آب تحت شرایط خاصی در آزمایشگاه ها اندازه گیری و تعیین می شود که این میزان محافظت گوشی در برابر مایعات مختلف، متفاوت است. ضد آب بودن گوشی ها در آزمایشگاه ها در دمای 15 الی 35 درجه آب خاص و با گوشی خاموش اندازهگیری می شود.
- اگر گوشی از درجه حفاظت بالایی برخوردار بود، پس از افتادن درون آب باید آن را بلافاصله خشک کرد.
- در برخی کشورها، گوشی های موبایل دارای گارانتی است و باید به این نکته توجه داشته باشید که نفوذ آب به گوشی و خرابی آن شامل گارانتی نمی باشد.
اکنون با مطالعهی جدول استاندارد متوجه شده اید که گوشی که دارای استاندارد IP67 و IP68 است به چه معناست؟ برای بررسی یک گوشی ابتدا بایدحرف IP را بیابید سپس عدد اول که بعد از این حرف آمده و نشان دهنده میزان نفوذ گرد و غبار است و پس از آن عدد دوم را که میزان مقاومت نفوذ آب را نشان می دهد.
اعداد بزرگتر پس از حروف استاندارد IP نشان دهنده محافظت بیشتر است. به عنوان مثال گوشی که استاندارد آن IP67 باشد، در برابر گرد و غبار مقاوم بوده و همچنین می تواند تا عمق 1 متری به مدت 30 ثانیه درون آب مقاومت کند.
IP آخرین مدلهای گوشی اپل | |
IP68 | IPhone XS and XS Max (2018) |
IP67 | IPhone XR (2018) |
IP67 | IPhone X 8 and 8 Plus (2017) |
IP67 | IPhone 7 (2016) |
No IP ratin | IPhone 6s (2015) and older |
IP آخرین مدلهای گوشی سامسونگ | |
IP68 | Samsung Galaxy S10 (2019) |
IP68 | Samsung Galaxy S9 (2018) |
IP68 | Samsung Galaxy S8 (2017) |
IP68 | Samsung Galaxy S7 (2016) |
IP68 | Google Pixel 4 (2019) |
IP68 | Google Pixel 3 (2018) |
سخن پایانی:
به این نکته توجه داشته باشید که گوشی ضد آب ممکن است تنها در برابر آب خالص ایمن باشد و در برابر دیگر مایعات همانند نوشابه ایمن نباشد. در هر صورت پس از خیس شدن گوشی و یا افتادن آن درون استخر، قبل از آنکه بخواهید آن را با شارژر مناسب خود شارژ کنید آن را حتماً خشک کنید.
اکنون که به استانداردهای IP آشنا شده اید مطمئناً میزان ضد آن بودن گوشی خود را بررسی می کنید. خیس شدن و خراب شدن گوشی شامل گارانتی نمی باشد به همین علت محافظت از گوشی بهترین راه حل برای خیس نشدن آن است زیرا افتادن گوشی باعث ضربه خوردن گوشی و شل شدن اتصالات آن می شود. برای آنکه بتوانید از گوشی خود در برابر ضربه محافظت کنید بهتر است از لوازم جانبی مختلف گوشی استفاده کنید.
فروشگاه بلبری عرضه کننده انواع لوازم جانبی گوشی با گارانتی می باشد که می توانید برای مشاهده محصولات و خرید آن ها اینجا کلیک کنید.