هر فردی که از گوشی تلفن همراه استفاده می کند احتمالاً پس از مدتی متوجه می شود که باتری همانند روز اول کار نمی کند. البته باید گفت این یک امری طبیعی است و خراب شدن باتری دور از انتظار نیست زیرا یکی از حساسترین عناصر موبایل به شمار میآید. اما عمر باتری و زمان خرابی آن در طول زمان به استفاده ما از گوشی موبایل نیز بستگی دارد. باتریهای موبایل قبل از آنکه به طور کامل از کار بیافتند علائمی را به ما نشان میدهند.
در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا نشانه های خرابی باتری گوشی موبایل، مواردی که باعث خراب شدن باتری موبایل و آیا می توان از خراب شدن باتری جلوگیری کرد را بیان کنیم.
1- دریابید آیا مشکلی پیش آمده است:
باتری موبایل به صورت کیسههای آلومینیومی مهر و موم شده اند که در گوشیهای موبایل قرار گرفته اند. آن ها به گونه ای طراحی شده اند که تعداد محدودی چرخه ی شارژ را میتوانند تحمل کنند که با در نظر گرفتن یک چرخه ی شارژ به عنوان حداکثر و حداقل عملکرد شارژ آن محسوب می شود.
2- خالی شدن شارژ زودتر از موعد:
اولین علائمی که باعث می شود متوجه خرابی باتری شویم تغییرات در عملکرد شارژ و یا تخلیه آن است. با توجه به آنکه که گوشی به سرعت شارژ می شود اما در کوتاه ترین زمان ممکن شارژ خود را از دست می دهد، باتری با مشکل بسیار جدی روبرو است. به عنوان مثال اگر قبلاً با وجود شارژ کامل 100 درصدی در اواسط روز به 60 درصد می رسید اما اکنون به 30 درصد می رسد، نشان دهنده تمام شدن چرخه ی عمر باتری است. اگر گوشی شما به طور ناگهانی از 80 درصد به 60 درصد افت کند، گوشی به درستی شارژ نشود،خالی شدن شارژ گوشی در طول شبانه، همه ی این علائم نشان دهنده خرابی باتری می باشد.
برای آنکه با نحوه صحیح شارژ کردن گوشی آشنا شوید به شما پیشنهاد می کنیم مطالعه این مقاله را از دست ندهید.
3- کامل نشدن شارژ:
با توجه به اینکه مدت زمان طولانی گوشی را به برق متصل کرده ایم اما شارژ آن به 100 درصد نمی رسد. در چنین مواقعی انرژی الکتریکی کافی به سنسورهای موبایل نمی رسد تا بتواند شارژ را به طور کامل ثبت کند و همچنین به ما هشدار می دهد که باید باتری جدیدی را خریداری کنیم.
4- خاموش شدن ناگهانی گوشی:
گاهی اوقات گوشی به طور ناگهانی خاموش می شود که چندین حالت می تواند باعث این اتفاق باشد و خراب شدن باتری نیز جزو آن ها به شمار میآید. به عنوان مثال اگر قبل از خاموش شدن گوشی دمای بدنه گوشی بالا باشد می توان گفت باتری آن دچار مشکل شده است. اما یک احتمال دیگر نیز وجود دارد که به کابل شارژ گوشی شما بستگی دارد بنابراین قبل از هر کاری از سالم بودن کابل شارژ خود نیز اطمینان حاصل کنید.
یکی دیگر از حالت ها خاموش شدن گوشی در حالت درصد شارژ پایین به عنوان مثال 30 درصد. در این حالت باتری به طور کامل از خراب نشده اما به مرور زمان این اتفاق خواهد افتاد.
کار کردن گوشی تنها در زمان اتصال به برق انجام میشود و دلیل آن هم این است که باتری انرژی الکتریکی را نمی تواند ذخیره کند و باید یک باتری جدید را جایگزین کنید.
5- تغییر شکل ظاهری باتری گوشی:
معمولاً زمانی که باتری تغییر شکل می دهد متورم ( یا به اصطلاح باد می کند) می شود که نشان دهنده فرسوده شدن باتری است. هنگامی که باتری متورم می شود قاب پشت گوشی برآمده می شود و یا لکه های سیاه روی صفحه نمایش گوشی نمایان می شود که در چنین حالتی باید هر چه زودتر باتری گوشی را تعویض کرد.
6- داغ شدن بیش از حد بدنه گوشی:
با وجود تمام برنامه های سنگین درون گوشی همانند گرافیک بالا، بازی ها و کار کردن زیاد با گوشی از علائم داغ شدن بدنه ی گوشی است. به همین علت به سختی می توان گفت که باتری مشکل دارد اما می توان ابتدا موارد بالا را رفع کرد و سپس نسبت به تشخیص خرابی باتری اطمینان یافت.
7- تشخیص خرابی باتری با تست سلامت:
برنامه هایی وجود دارند که با نصب آن میتوان تست سلامت باتری گوشی را بررسی کرد. گوشی هایی آیفون معمولاً این برنامه را به صورت پیشفرض دارند و تنها کافی است به قسمت تنظیمات گوشی رفته و گزینه ی باتری را انتخاب کنید. اگر باتری گوشی شما مشکل داشته باشد در این قسمت نمایش داده می شود. همچنین گوشی های آیفون دارای قابلیت Battery Healthهستند که می توان عملکرد و ظرفیت باتری را مشاهده کرد. اما اگر گوشی شما این قابلیت را نداشت می توان با نصب برنامه ی Battery Life Doctor ، وضعیت باتری را بررسی کنید.
گوشی های اندروید به صورت پیشفرض از برنامه تست سلامت باتری برخوردار نیستند به همین علت باید از اپلیکیشن های موجود در بازار استفاده کرد. AccuBattery یکی از این اپلیکیشن ها است که برای استفاده از این برنامه باید هزینه پرداخت کرد.
این برنامه برای تست سلامت باتری به زمان طولانی نیازمند است زیرا در این بازه زمانی هم میزان مصرف باتری و هم جزییات دیگر را بررسی می کند و پس از آن وضعیت باتری را محاسبه و نمایش می دهد.
اپلیکیشن های دیگری همانند Battery Tools & Widget for Android و Dfndr Battery وجود دارند که با نصب آن ها نیز می توانید وضعیت سلامت باتری گوشی اندروید خود را بررسی کنید.
چگونه از خراب شدن باتری جلوگیری کنیم؟
امروزه به دلیل وجود باتری داخلی در اکثر تلفن های هوشمند تعویض باتری توسط کاربران کمی دردسرساز شده است و باید حتماً به متخصصین تعمیرات موبایل برای تعویض باتری مراجعه کرد.
به همین علت جهت پیشگیری از خراب شدن باتری و همچنین افزایش طول عمر باتری راهکارهایی را در ادامه ارائه خواهیم داد.
چه عواملی باعث خراب شدن باتری موبایل می شود؟
همانطور که گفتیم هر چرخه ی شارژ باعث کمتر شدن عمر باتری می شود و هر چرخه شارژ شامل تخلیه کامل و شارژ مجدد باتری از 0 تا 100 است. شارژهایی که به صورت کوتاه انجام می شوند به عنوان کسری از این چرخه به شمار می آیند. بنابراین فرقی نمی کند که گوشی شما چند درصد شارژ دارد و به برق متصل میشود در هر صورت شارژ تکمیل می شود.
اکثر تولید کنندگان باتری موبایل اعلام کرده اند که پس از حدود 400 چرخه شارژ، ظرفیت باتری 20 درصد کاهش می یابد و این بدان معنا است که باتری می تواند حدود 80 درصد انرژی اولیه خود را ذخیره کند که در این حالت کاربر در طول روز گوشی خود را بیشتر به برق متصل می کند و همین امر باعث می شود چرخه ی شارژ باتری بیشتر شود و باتری به طور کامل از بین برود.
چند نکته برای جلوگیری از خراب شدن باتری:
- جلوگیری از سرما و گرمای بیش از حد:
گرما و سرمای بیش از حد برای گوشی بسیار خطرناک است زیرا باعث ترکیدن باتری گوشی می شود. به همین علت گوشی را نباید درون خودرو و یا زیر نور آفتاب به صورت طولانی مدت قرار داد.
- استفاده مناسب از سیم شارژر:
گوشی هایی که امروزه به بازار عرضه شده اند قابلیت شارژ شدن سریع را دارند. بدین معنا که در کوتاه ترین زمان ممکن شارژ می شوند و دیگر نیازی نیست ساعت ها منتظر شارژ گوشی شد اما باید توجه داشته باشید که شارژرهای فست شارژ تنها می توانند گوشی هایی که قابلیت شارژ سریع دارند را شارژ کند و استفاده از آن ها برای گوشی های قدیمیتر باعث خراب شدن باتری آن ها می شود.
- از شارژرهای اورجینال استفاده کنید:
با استفاده از شارژرهای نامناسب علاوه بر آسیب رساندن به باتری گوشی موبایل، پورت شارژ را نیز خراب می کنند. باید توجه داشته باشید هر گوشی جریان و ولتاژ مخصوص به خود را دارد به همین علت نمی توان از هر شارژی برای شارژ کردن گوشی خود استفاده کرد. برای خرید شارژرهای اورجینال روی این لینک کلیک کنید.
- استفاده نکردن گوشی حین شارژ:
هنگامی که گوشی شما در حال شارژ شدن بازی کردن و یا چت کردن با آن باعث خراب شدن زود هنگام باتری موبایل می شود. زیرا در آن زمان دمای باتری بالاتر رفته و روی کیفیت باتری تأثیر می گذارد.
- نور گوشی موبایل را کم کنید:
نور صفحه گوشی موبایل یکی از عواملی است که باعث مصرف بیش از حد باتری می شود. به همین علت با تنظیم کردن نور گوشی و قرار دادن آن روی حالت خودکار می توانید شارژ باتری گوشی موبایل خود را مدیریت کنید.
- استفاده از رنگ تمهای مناسب:
اکثر افراد برای تصویر پشت زمینهی صفحه گوشی خود از تصاویر بسیار رنگی و در واقع پر زرق و برق استفاده می کنند که باعث کاهش شارژ باتری می شود. به همین علت استفاده از تمهای ساده و ترکیب رنگی به نسبت تیره می توان شارژ باتری را مدیریت کرد. بهوسیلهی نایت مود کردن گوشی نیز می توان شارژ باتری را کنترل کرد.
البته باید گفت این روش تنها در گوشی هایی که دارای صفحه نمایش OLED یا AMOLED تأثیر گذار است.
- بستن برنامه های فعال گوشی:
زمانی که برنامه ای روی گوشیتان باز است گوشی را قفل نکنید زیرا با اینکه از برنامه ها استفاده ای نمی کنید اما برنامه ها در همان حالت باز هستند حتی اگر ساعت ها به سمت گوشی خود نروید و همچنان قفل باشد و همین امر باعث می شود که شارژ گوشی شما مصرف شود و کاهش یابد. بنابراین قبل از قفل کردن گوشی خود تمامی برنامه ها را ببندید و سپس گوشی را قفل کنید.
جمع بندی:
در مطالب بالا تلاش کردیم تمام اطلاعاتی که در زمینهی خراب شدن باتری و همچنین افزایش عمر باتری را بیان کنیم. شما نیز اگر تجربهای از خراب شدن باتری میدانید که در این مطلب بیان نشده است می توانید در قسمت کامنت با ما به اشتراک بگذارید.