آیا تا به حال به این فکر کرده اید که چرا با گذشت زمان باتری موبایل شما خراب شده و یا شارژ باتری کم می شود و نیاز است به طور مداوم درون شارژ قرار بگیرد و یا همیشه پاور بانک جهت شارژ کردن باتری به همراه داشته باشید. باتری تلفن همراه یکی از مهم ترین و تقریبا اصلی ترین اجزای یک گوشی تلفن هوشمند است بنابراین باید روش استفاده صحیح از باتری گوشی را بدانید تا باتری بتواند عمر طولانی تری داشته باشد.
باتری گوشی موبایل برخلاف دیگر قطعات تلفن همراه با گذشت زمان و استفاده مداوم، عملکردشان رو به تحلیل می رود، بدین معنا که دیگر قادر به نگهداشتن همان مقدار انرژی اولیه را نخواهد داشت؛ اما امروزه تلفن های هوشمند مجهز به سخت افزارهای مناسبی هستند که میتوانند تا 4 سال بدون مشکل عملکردی مناسب داشته باشند. بااینحال اگر از باتری گوشی به صورت نادرست استفاده کنید عمرشان کاهشیافته و نیاز به تعویض مداوم خواهند داشت.
در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا شما را با نکاتی کاربردی آشنا کنیم که با رعایت آنها طول عمر باتری گوشی تلفن همراه شما افزایش یافته و همچنین از خرابی آنها در کوتاهترین زمان ممکن جلوگیری شود.
نحوه شارژ شدن صحیح باتری موبایل
خودداری از شارژ طولانی مدت
یکی از بدترین عادتهایی که اکثر افراد دارند شارژ کردن باتری گوشی موبایل به صورت طولانی مدت یا شبانه است، زیرا با فکر اینکه صبحها با خیال راحت و اینکه باتری تلفن به طور کامل شارژ شده است و می توانند به کارهای روزمره خود بپردازند گوشی را یک شب کامل درون شارژ قرار می دهند که این کار باعث آسیب به باتری می شود. هر شارژ کامل باتری به عنوان یک چرخه به حساب می آید و گوشی تلفن همراه تنها بر روی یک شماره تنظیم شده است؛ بنابراین اگر شما باتری گوشی خود را یک شب کامل درون شارژ به صورت طولانی مدت نگه دارید، بهترین مدت زمانی که برای به پایان رساندن شارژ باتری (یعنی همان شارژ 100 درصد) است را از دست خواهد داد. زیرا فرایند شارژ به طور کامل قطع نشده و پس از مدتی میزان شارژ باتری بررسی می شود و اگر آن میزان از 100 درصد کاهش یافته باشد دوباره آن را به 100 درصد می رساند و این چرخه در طولانی مدت ادامه دارد و گرما ایجاد می کند و همین گرما باعث خرابی باتری خواهد شد. البته برخی از تلفن های هوشمند امروزی قادر خواهند بود پس از شارژ کامل باتری جریان برق را مسدود کنند تا آسیب کمتری به باتری برسد.
بهترین درصد شارژ باتری
برخی از کارشناسان بر این باور هستند که شارژ باتری تا 80 درصد قادر خواهد بود سلامت باتری را در دراز مدت تضمین کند. اکثر باتری گوشیهای موبایل از نوع لیتیوم یون است که باید شارژ آنها بین 50 الی 80 درصد باقی بماند زیرا این مدت زمان باعث کمترین آسیب به باتری شده و به خوبی عمر باتری را در طول روز نگه می دارد.
برخی دیگر از کارشناسان به این معتقد هستند که بهترین بازه زمانی شارژ بین 20 الی 80 درصد است، بدین معنا که زمانی گوشی خود را شارژ کنید که شارژ باتری از 20 درصد کمتر شده باشد اما باید به این نکته توجه داشت که در سیکلهای شارژ، باتری گوشی شما از 80 درصد افزایش نیابد؛ بنابراین اگر شما این محدوده شارژ شدن را برای استفاده از باتری گوشی خود در نظر بگیرید، خواهید توانست سلامت باتری خود را تضمین کنید.
اما بازهی کوتاه شارژ یک باره باتری از 0 درصد تا 100 درصد جزو بهترین و ایمنترین بازههای زمانی شارژ میباشد؛ اما در حالت ایده آل اگر جهت شارژ باتریهای لیتیوم یون از این روشها استفاده کنید میتوانید باتری با عمری طولانیتر داشته باشید.
گرما و یا دمای باتری در زمان شارژ
گرما تأثیر زیادی بر روی عمر باتری دارد به همین علت باید مراقب گرم شدن باتری بود. همانطور که ولتاژ بالا تأثیر زیادی بر روی عمر باتری و کاهش شارژ دارد دمای بالا نیز همچنین تأثیری بر روی باتری دارد.
به عنوان مثال اگر باتری گوشی همواره بین دمای 20 الی 30 درجه سانتی گراد قرار گرفته باشد پس از یک سال استفاده ظرفیت باتری 80 درصد ظرفیت اولیهاش خواهد بود و هر چه دمای باتری بیشتر شود درصد ظرفیت اولیه باتری کاهش می یابد.
بنابراین در هنگام شارژ باتری کاور گوشی را بیرون آورده و یا گوشی را در هنگام شارژ جاهای گرم رها نکنید.
استفاده از کابل و آداپتور مناسب
کابل شارژ و آداپتورهای مختلف و همچنین با کیفیتهای متفاوتی در بازار موجود است بنابراین بهتر است در زمان شارژ باتری گوشی موبایل از کابل و آداپتور مناسب با باتری گوشی استفاده کنید زیرا با این کار قادر خواهند بود که دستگاه را به خوبی شارژ کنند و عمر باتری را افزایش دهند.
استفاده نکردن از گوشی در زمان شارژ
یکی از مواردی که میتواند سلامت دستگاه و باتری گوشی شما را تضمین کند استفاده نکردن از گوشی در زمان شارژ است. حال شما یا میتوانید گوشی خود را خاموشکنید و یا اگر امکان خاموش کردن گوشی را ندارید میتوانید در زمان شارژ باتری گوشی از انجام بازی، مکالمه و یا تماشای فیلم خودداری کنید.
دیگر مواردی که میتواند در شارژ دهی گوشی مؤثر باشد
همانطور که در مطالب بالا بیان کردیم باتری یکی از مهم ترین معیارهای خرید یک گوشی تلفن همراه میباشد و عمر باتری علاوه بر مواردی که گفتیم به سختافزار و نرمافزار گوشی نیز بستگی دارد، در ادامه به معیارهای دیگری که می توانند در روش صحیح استفاده از باتری گوشی موثر باشند می پردازیم.
نرمافزار مناسب
سیستمعاملهای موجود در گوشیهای تلفن همراه و همچنین استفاده بهینه از سختافزارها نقش بسیاری در شارژدهی باتری گوشی دارند. به عنوان مثال سیستم عاملهای به کار رفته در گوشیهای آیفون که بانام iOS شناخته شده هستند، اشاره کرد. باتری این گوشی ها ظرفیت کمتری دارند به همین علت عمر باتری مناسبی را به ارمغان می آورند. استفاده از برخی از اپلیکیشن ها نیز میتواند تاثیر زیادی در مصرف انرژی داشته باشند، بنابراین مدیریت بهینه اپلیکیش می تواند تاثیر بسیاری در شارژ دهی باتری داشته باشد.
سخت افزار
وظیفهی عمدهای که یک باتری دارد، تامین توان مورد نیاز سخت افزار گوشیهای تلفن همراه است همانند صفحه نمایش، پردازنده و ... ؛ اما هرکدام از بخشهای سخت افزار گوشی مصرف متفاوتی دارند. به عنوان مثال اگر پردازندهها در رده پایین قرار گرفته باشند توان کمتری مصرف میکنند و اگر پردازندهها در رده بالاتری قرار داشته باشند، توان مصرفی آن بیشتر است. به همین علت عمر گوشیهای دارای پردازنده رده پایین با هر اندازه ظرفیت باتری بیشتر است.
نرخ نوسازی صفحه نمایش گوشی
این نوع نوسازیها در صفحه نمایش گوشی های جدید تاثیر مهمی در افزایش مصرف باتری دارند، با توجه به پشتیبانی برخی از گوشی های تلفن همراه از نرخ نوسازی 120 هرتز، تنظیمات نمایش به صورت پیش فرض بر روی 60 هرتز قرار می گیرد. به عبارتی می توان گفت هر چه نرخ نوسازی صفحه نمایش بیشتر شود، مصرف باتری و پردازنده گوشی نیز افزایش می یابد.
نور صفحه نمایش
کاهش نور صفحه نمایش می تواند در افزایش طول عمر باتری تاثیر داشته باشد؛ بنابراین اگر از گوشی تلفن همراه خود در محیطی با نور مناسب استفاده می کنید بهتر است شدت نور را کاهش دهید تا طول عمر باتری دستگاه شما افزایش یابد.
اینترنت 5G و اتصال به شبکههای دیتا و وای فای
استفاده از شبکههای مخابراتی و مودمهای 5G و تجهیزات رادیویی طراحی شده برای اینترنتهای نسل جدید، مصرف باتری بیشتری از تجهیزات 4G یا 3G دارند. هر چه ضرورت استفاده از شبکههای نسل جدید بیشتر باشد گوشی های تلفن همراه به باتری بزرگتری نیازمند است؛ بنابراین ظرفیت باتری گوشیهایی که از اینترنت 5G استفاده میکنند 20 درصد بیشتر از گوشیهایی که از اینترنت 4G یا 3G است. اتصال گوشی به شبکه وایفای نیز باعث کاهش شارژدهی باتری گوشی موبایل میشود؛ اما استفاده از وای فای کمتر از اتصال به شبکه تلفن همراه است. بنابراین اگر به دیتای گوشی ندارید، بهتر است دیتا را خاموش کنید تا علاوه بر صرفهجویی در بستههای دیتا، عمر شارژدهی بیشتری در طول روز به دست بیاورید.
فشارهای فیزیکی
ضربه و یا افتادن گوشی نیز می تواند بر روی عمر باتری تاثیر بگذارد زیرا باعث نشت مواد شیمیایی می شود که این امر برای باتری یک گوشی تلفن همراه مضر است. باید به این نکته نیز توجه داشته باشد که باتریهای باد کرده و آسیب دیده بسیار خطرناک هستند و باید بسیار مراقب باشید.
جمع بندی
در این مقاله درباره روش صحیح استفاده از باتری گوشی و شارژ باتری موبایل صحبت کردیم. درصورتیکه بتوانید این قاعده را رعایت کنید عمر باتری شما افزایش می یابد و میتوانید بهترین عملکرد را از باتری داشته باشید.